Over Ons

 

                    Shih Tzu Kennel "van Sji San Ling"

 

(geregistreerd sinds 28-3-1984)

 

 Mogen wij ons even voorstellen, wij zijn Ria en André Klarenbeek en wij zijn sinds 1982 in het bezit van Shih Tzu’s. Een ware verslaving, en voor de site-bezoeker die geïnteresseerd is in onze kennel en de ontstane liefde voor de Shih Tzu ga ik proberen op papier te zetten hoe, waardoor en waarmee het allemaal begon!

 

In oktober 1982 waren André en ik aanwezig op de bruiloft van vrienden. Ik zat naast een mevrouw die alsmaar over haar hondjes zat te praten.
Na de vraag ’Wat heeft U voor hondjes?’, werd het door middel van woord en beeld (foto’s) al heel snel duidelijk dat het om het ons nú zo geliefde ras ging.Toén wist ik echter niet dat dit de Shih Tzu was.
Wat achteraf wel een openbaring voor mij was, want toen ik ongeveer 18 jaar was en nog thuis woonde bij mijn ouders (wij hadden thuis een paar poedeltjes) zag ik een plaatje van, achteraf nú, de Shih Tzu.
Ik was er helemaal weg van en dacht : ”Als ik ooit getrouwd ben dan wil ik zo’n hondje ”. Door drukte met het stichten van een gezin e.d. heb ik niet echt meer aan een hondje gedacht.
De bruiloft van onze vrienden bracht dus heel wat te weeg, want die mevrouw met haar lieve hondjes was ook nog eens Shih Tzu fokster en zij vertelde heel enthousiast dat één van haar hondjes zeer binnenkort een nestje zou krijgen. Het hek was dus van de dam, vanaf dat moment heb ik André werkelijk z’n kop gek gezeurd. Ik kon er niet van slapen, zat op de plavuizen uit te meten hoe groot een pup was als hij hier in huis zou komen.
Ik zou stoppen met roken, de kinderen zouden mee sparen etc etc. Uiteindelijk vond ook André het goed. Er werden wel wat ‘eisen ‘gesteld, want hij mocht ( let op dit klinkt bij velen bekend in de oren ) ‘niet op z’n bed slapen, niet op de bank, en als hij er maar niet mee buiten hoefde te lopen ‘.

Toen we uiteindelijk op Kerstavond ons puppie-reutje Choy-li gingen ophalen, was er ook van zijn kant een gezonde spanning en we kunnen vanaf dat moment gerust spreken ‘ de Shih Tzu  kwam, zag en overwon’ook  z’n baasje!
De liefde voor de Shih Tzu groeide en groeide en een half jaar later werd er een teefje gekocht, onze Dalai. Nooit was het eigenlijk de bedoeling dat wij zouden gaan fokken of exposeren met onze hondjes, echter de fokster van Choy- li vond hem zo mooi geworden en zij vroeg toen of we niet eens naar een tentoonstelling (clubmatch) wilden gaan.
Dat hebben we gedaan en na de allereerste show was het enthousiasme voor het exposeren geboren.
Er volgde nog een paar clubmatches en wat schetste onze verbazing, vanaf de derde clubmatch ging het zó goed, Choy-li werd maar liefst in drie maanden tijd 3x Beste hond van de hele show.
Vanaf die tijd werd het uitbrengen van de Shih Tzu mijn hobby, waarin ik ook André heb ‘meegesleept’. De interesse om eens een nestje te fokken was ook gewekt, een kennelnaam werd aangevraagd en cursussen gevolgd.
Bij de aanvraag voor de kennelnaam moesten 5 namen worden opgegeven. Het werd uiteindelijk de laatste naam t.w.: “ van Sji San Ling “. Het allereerste nestje werd geboren in 1984., waarin  4 reuen .
Onze Ah-Ming hebben we hieruit aangehouden en twee teven ‘besteld’ bij twee vooraanstaande fokkers, welke zeer bepalend zijn geweest voor onze latere fokprestaties. In oktober en november1985 werden deze twee teven geboren, respectievelijk, Ushira Tsan v.h. Martinihaim en Changla Ho v. Buruf. Twee meiden waar ik ontzettend blij mee was en die nog steeds na zo’n 25 jaar verweven zitten in mijn kennel.
Een aantal jaren volgde waarin we regelmatig één of twee (soms omdat het een mooi koppel was) puppen aanhielden.
Het hondenbestand groeide daarmee dusdanig, ( wij konden vaak moeilijk afstand doen van aangebleven honden) dat een verhuizing onvermijdelijk werd. Heerlijk was de ruimte voor de honden toen wij in 1993 met 16 honden gingen verhuizen naar de Mollekade in Heinenoord in onze mooie Hoeksche Waard, alwaar ze veel vrijheid kregen en naar hartelust konden rennen en stoeien.

Vanaf de beginjaren negentig hebben wij met onze honden vele successen behaald in binnen- en buitenland. De aanzet tot alle behaalde successen was er al met onze  allereerste (aangekochte)  reu, Choy-li.
Hij werd  Nederlands-, Internationaal- en Duits Kampioen en  daarbij nog Winner ’87. Wat waren we hier trots op. Maar nog veel geweldiger is het als je de honden  die je zelf hebt gefokt  kampioen kunt maken.

Vanaf 1991 zijn vele van de door ons gefokte honden Kampioen geworden en hebben wij tal van successen behaald in de erering, o.a. in de koppelklasse hebben onze Nirjah en Nirwanah hoge ogen gegooid.

Bent u tijdens het lezen nieuwsgierig geworden naar  wat de v. Sji San Ling honden nog meer  hebben gepresteerd in het verleden, klik dan ook eens op de knoppen ‘MEMORY’ en/of  ‘KAMPIOENEN’(blanco knop).

 

 

Note: Vanaf 27 maart 2009 zijn wij verhuisd naar de Tienvoet 1 in Heinenoord. Naar een wat kleinere bungalow, met, door de loop der jaren wat minder honden, maar evengoed met een fijne speelruimte voor de nu nog 8 Shih

 

 

Terug